Welkom

Bestuur

Organisaties

Uitslagen

Clubs bij ons

Busreizen

Lidmaatschap

Wat bij ongeval?

Clubkledij

Vierkunststeden

Foto-album

Last minutes

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

Zomertocht op 21 juli 2022

En het wordt zomer, de zomertocht komt eraan. Enkele jaren terug was dit het begin van mijn artikel. De voorbije twee jaar kwam en ging de zomer ook, maar zonder de zomertocht.

Ik ben dan ook blij dat we nu terug de zomertocht kunnen laten doorgaan. Ik hoop jullie ook en dat we elkaar terug mogen ontmoeten op 21 juli. Trek die dag je wandelschoenen aan, smeer je kuiten in en rep je samen met ons naar Bottelare. De startzaal is ondertussen reeds voldoende bekend, de Patrokring net buiten het dorpsplein. In een ver verleden was dit een dorpscafé, nu sinds lang een mooie parochiezaal. Van hieruit trekken we nog eens de wijde wereld in. Met een resem afstanden variërend tussen 7 en 50 km zal iedereen terug zijn gading kunnen vinden. De keuze zal meteen na de start moeten gemaakt worden want al kort na de start zullen de wegen van de verschillende afstanden splitsen. Volgen we het parcours van de wandelaars op de wat langere afstanden dan leidt dit ons naar het Gentbos, wie kiest voor een kortere route gaat richting Munte.

Het Gentbos maakte ooit deel uit van een vijvercomplex tussen Bottelare en de Schelde. Al op het eind van de 18e eeuw was het gebied grotendeels bebost, hoewel er ook verschillende vijvers en een deel braakliggend terrein aanwezig waren. Keizerin Maria Theresia liet dit laatste met beuken beplanten.

Rond 1850 kwam het Gentbos in bezit van de adellijke familie Stas de Richelle uit Luik. Het jachtwachtershuis aan de Poelstraat dateert trouwens uit die periode. De Hollebeek verbond oorspronkelijk het Gentbos met de moerassige Scheldevallei. De oprukkende bebouwing heeft in de loop der jaren deze verbinding verbroken.

 

Deze verbinding probeert men nu te herstellen door het aanplanten van nieuwe stukken bos. Na het Gentbos gaan we langs de Hollebeekvijver waar we enkele sportvissers kunnen ontmoeten, om dan langs het vrij jonge bos genaamd “Kwenenbroek” onze weg verder te zetten.
We passeren even terug één van de meer bewoonde delen van Merelbeke, maar zullen algauw opnieuw de velden intrekken. In de verte zien we opnieuw het Gentbos verschijnen en na en paar omzwervingen komen we uiteindelijk in de eerste rustpost van de dag, gelegen in Lemberge.

We kunnen nog wat rondzwerven tussen de velden, eventueel een stukje van het Aalmoezeneiebos in Gontrode doorkruisen en een tweede rustpauze nemen in de rustpost waarna we onze tocht verder zetten richting Moortsele.

We passeren daar de voormalige Watermolen op de Molenbeek en als we lang de Molenbeek verder gaan komen we bij het overstromingsgebied van Moortsele. Maar wees gerust, dit natuurgebied ligt in de zomer droog, zeker de laatste jaren.

Na het verlaten van dit gebied naderen we het grondgebied van Munte waar in het centrum onder de toren van de Sint-Bonifatiuskerk een volgende rustplaats is. Hier komen we ook terug de wandelaars tegen die kozen voor een kortere afstand.Maar de tocht gaat uiteraard verder. Na een hapje en een drankje te nuttigen gaan we verder richting het nog landelijker gelegen Baaigem.

Zien jullie het nog zitten om nog een stapje verder de wereld in te zetten? Via het Heilig Geestgoed, het Bruinbos en het Nerenbos, vaak samen met nog een paar andere stukken groen genoemd als de Makegemse bossen, kunnen we richting Schelderode. We gaan richting de Merelbeekse Scheldemeersen. Deze zijn gelegen tussen de rechteroever van de Schelde en de Gaverse Steenweg. In dit gebied maken enkel wandelaars en fietsers de menselijke aanwezigheid uit, hier overheerst nog echt rust en stilte.

Via een andere route dan we gekomen zijn, keren we terug richting Munte en via landelijke wegen tussen de velden krijgen we uiteindelijk opnieuw de Bonifatiuskerk in Munte in zicht.
Nu kunnen we met volle moed de laatste etappe aanvangen.

Langzaam maar zeker naderen we nu terug Bottelare, onze startplaats en tevens eindbestemming.

Ik hoop dat mijn beschrijving van wat jullie mogen verwachten jullie belangstelling heeft gewekt maar: een “beeld zegt meer dan duizend woorden” is mij altijd verteld, dus stel ik voor dat jullie gewoon allemaal eens komen kijken op 21 juli en dan zelf beslissen wat we voor jullie in petto hebben de moeite loont.

Ik zal er zijn. Jullie ook?

Parcoursverantwoordelijke van de Zomertocht
Kris

 

 


Florastappers Gent vzw - June 26, 2022
info