Welkom

Bestuur

Organisaties

Uitslagen

Clubs bij ons

Busreizen

Lidmaatschap

Wat bij ongeval?

Clubkledij

4 Kunststeden

Foto-album

Last minutes

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

Vrijbuiterstocht 14 mei 2023
Dikkelvenne, het bronnendorp

Dikkelvenne is reeds jaren de uitvalsbasis van één van onze mooiste organisaties. Ook dit jaar kunnen we opnieuw gebruik maken van de Vrije Basisschool als startzaal van onze Vrijbuiterstocht die doorgaat op Moederdag, zondag 14 mei. Starten kan tussen 7.30 uur en 15 uur en er is keuze tussen 4, 6, 9, 14 of 21 km.

Voor deze editie stel ik graag de vernieuwde omlopen aan je voor. Na jaren de loods van fruitbedrijf Meire gebruikt te hebben als rustpost, zijn we dit jaar uitgeweken naar OC Racing op de Markt te Gavere. Dit houdt in dat de trajecten van de verschillende omlopen werden hertekend alsook het aanbod van de afstanden. Maar ook voor deze editie worden de mooiste plekjes van de regio opgezocht met als rode draad: genieten in alle rust van de ontluikende natuur.

Het wordt meer dan de moeite om ons op deze dag te komen bezoeken en te genieten van een mooie wandeltocht in een zéér mooie, rustige, landelijke- en lentefrisse regio. Een tocht, aan de poort van de Vlaamse Ardennen, die zich vooral situeert in de Scheldevallei op het grondgebied van Dikkelvenne, Gavere en de oostelijk gelegen deelgemeenten van Zwalm.

 

De streek rond Dikkelvenne heeft een zeer gevarieerd landschap waar laagvlakten en heuvelland elkaar afwisselen met prachtige vergezichten. Het is een streek die vooral gespaard is gebleven van industrie en snelwegen en waar het landelijk karakter nog hoogtij viert, een landschap met vele waterplassen en oude Scheldemeanders. Een regio die nu een geliefkoosd oord is van vele soorten watervogels en -wild. Sommige plassen worden bovendien gebruikt als visvijver.

Reeds van bij aanvang splitsen de 4, 6 en 21 km zich van de overige afstanden af. Ze dalen af in de Nijverheidsstraat en net voorbij de kerk zoeken ze meteen de rustiger baantjes op richting Meilegem. Wat verder gaan de 6 en 21 km opnieuw hun eigen weg. De 4 km stappers bereiken via een veldwegel de Eikstraat, die ze dan verder volgen tot ze samen komen met de 6 en 21 km stappers. Deze laatsten gaan richting Kaaihoeve.

Ook dit jaar kregen we de toelating om door een gedeelde van de educatieve tuin van de Kaaihoeve te stappen. Deze natuurtuin verschilt van de klassieke (cultuur)tuin doordat de begroeiing zich in grote mate spontaan ontwikkelt waardoor verschillende plantencombinaties ontstaan. De natuurlijke processen bepalen uiteindelijk wat er op een bepaalde plaats groeit. De weide met diverse bloeiende bloemen is in het parcours opgenomen. Hierbij wil ik de verantwoordelijke van De Kaaihoeve danken voor het toegankelijk stellen van dit prachtig stukje natuur.

Na de Kaaihoeve gaat de wandeling verder langs de Kaaimeersen en verderop slaan de wandelaars dan linksaf een pad in dat hen langs de eerste Scheldemeander richting Scheldedijk voert. Die volgen ze dan om wat verder weer af te slaan naar een tweede Scheldemeander, waar ze opnieuw kunnen genieten van een prachtig stukje natuur.

Wat verder komen beiden dan samen met de 4 km. Iets minder dan 1 km voor het einde splitsen de 6 en 21 km zich opnieuw af van de 4 km. Deze laatsten komen dan samen met de 9 en 14 km. De 6 en 21 km stappers krijgen dan nog als extra toemaatje een stevig klimmetje met prachtig uitzicht over de Scheldevallei om terug in de Basisschool aan te komen.

Voor de 6 km stappers zit de wandeling er dan op. De 21 km stappers vertrekken vervolgens, na eerst wat uitgerust te zijn, met de 9 en 14 km linksaf door de gerenoveerde toegangspoort naast de school. Eens voorbij de terreinen van KSC Dikkelvenne betreden de wandelaars de rustige velden en akkers richting Gavere.

Onderweg kan je in de verte de “Zilveren bol” van de luchtmachtbasis van Semmerzake zien. Daar werd het Belgische luchtruim en het militaire vliegverkeer in de gaten gehouden. Enkel de radar onder de bol blijft nog even actief, de rest verhuisde al naar Steenokkerzeel. Wat verder kan je ook de molen “De Ronne” zien. Van deze stellingmolen blijft vandaag nog enkel de stenen romp over. De molen werd in 1845 gebouwd, maar werd in 1996 gerenoveerd en kreeg een herbestemming als horecazaak.

Op de Markt is er dan de ruime rustpost waar  kan genoten worden van een natje en een droogje. Na de batterijen opgeladen te hebben is er opnieuw een splitsing. De 14 en 21 km stappers maken een extra lus. Na enkele straatjes doorlopen te hebben bereiken ze de Scheldedijk. Die volgen ze dan een tijdje, maar waar mogelijk wordt een zijpaadje genomen om dan uiteindelijk in de Gaverse Scheldemeersen te belanden. Opnieuw een stukje rustige natuur door velden en weilanden. In deze regio vond op 23 juli 1453 de Slag bij Gavere plaats.  Onderweg kom je een uitgebreid infobord tegen met uitleg van het gebeuren destijds. Na deze rustig en groene strook komen de wandelaars dan voor een tweede maal terug aan in de rustpost te Gavere.

Nu vertrekken de 9,14 en 21 km stappers samen richting Sportdreef. Daar krijgen ze een mooi wandelpad onder de voeten geschoven dat rond de Warandeput slingert. Daarna vervolgen ze de omloop verder langs mooie dreven en uitzichten.  Ter hoogte van Estaminet De Rotse, komen ze uiteindelijk bij de 4 km stappers om samen om hun weg te vervolgen door het Sint-Christiana parkje met de mooi gerestaureerde bedevaartkapel.

Het einde van de tocht is nabij, maar eerst is nog een steil klimmetje te verwerken. Uiteindelijk komt iedereen,  moe maar tevreden terug aan in de school te Dikkelvenne, startplaats van deze organisatie.

Ik hoop dat ik jullie een beetje warm heb gemaakt om de wandelschoenen aan te trekken, maar zoals vorige edities wordt het weer een organisatie om de vingers van af te likken, met nieuwe omlopen maar nog steeds met de natuur en rust als hoofdzaak in de omlopen.

Jij bent toch ook van de partij? Alvast bedankt voor je komst.

Gerard,
Omloopverantwoordelijke van dienst.


Florastappers Gent vzw - October 16, 2023
info