Welkom

Bestuur

Busreizen

Lidmaatschap

Clubkledij

4 Kunststeden

Foto-album

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

Vrijbuiterstocht 12 mei 2024


Dikkelvenne, het bronnendorp

Dikkelvenne is reeds jaren de uitvalsbasis van één van onze mooiste organisaties. Ook dit jaar kunnen we opnieuw gebruik maken van de Vrije Basisschool als startzaal van onze Vrijbuiterstocht die doorgaat op Moederdag, zondag 12 mei. Starten kan tussen 7.30 uur en 15 uur en er is keuze tussen 4, 6, 9, 14 of 21 km.

Voor deze editie worden opnieuw de mooiste plekjes van de regio opgezocht met als rode draad: genieten in alle rust van de ontluikende natuur.

Het wordt meer dan de moeite om ons op deze dag te komen bezoeken en te genieten van een mooie wandeltocht in een zéér mooie, rustige, landelijke- en lentefrisse regio. Een tocht, aan de poort van de Vlaamse Ardennen, die zich vooral situeert in de Scheldevallei op het grondgebied van Dikkelvenne, Gavere en Meilegem de oostelijk gelegen deelgemeente van Zwalm.

 

De streek rond Dikkelvenne heeft een zeer gevarieerd landschap waar laagvlakten en heuvelland elkaar afwisselen met prachtige vergezichten. Het is een streek die vooral gespaard is gebleven van industrie en snelwegen en waar het landelijk karakter nog hoogtij viert, een landschap met vele waterplassen en oude Scheldemeanders. Een regio die nu een geliefkoosd oord is van vele soorten watervogels en -wild. Sommige plassen worden bovendien gebruikt als visvijver.

Alle afstanden vertrekken gezamenlijk vanuit de startplaats, maar na en paar honderd meter komt de eerste splitsing. De 6 en 21 km (1ste x) splitsen zich van de overige afstanden af. Ze dalen meteen naar beneden via rustige paadjes en aanschouwen voor het eerst de mooie Scheldevallei en komen in de Beekstraat aan. Wat verder gaan  beide afstanden, samen met de 4 km die er ordertussen is bijgekomen, naar de autoluwe en uiterst groene Eikstraat. Wat verder gaat de 4 km terug haar eigen weg. De 6 en 21 km komen aan de eerste Scheldemeander en ter hoogte van de Kaaihoeve slaan ze rechtsaf en gaan door de Kaaimeersen richting Schelde. Na deze voor een kort stuk gevolgd te hebben slaan ze weer linksaf en gaan rond een volgende Scheldemeander opnieuw genietend van een prachtig stukje natuur. Verderop komen ze dan opnieuw aan de Kaaihoeve.

Ook dit jaar kregen we de toelating om door een gedeelde van de educatieve tuin van de Kaaihoeve te stappen. Deze natuurtuin verschilt van de klassieke (cultuur)tuin doordat de begroeiing zich in grote mate spontaan ontwikkelt waardoor verschillende plantencombinaties ontstaan. De natuurlijke processen bepalen uiteindelijk wat er op een bepaalde plaats groeit. De weide met diverse bloeiende bloemen is in het parcours opgenomen. Hierbij wil ik de verantwoordelijke van De Kaaihoeve danken voor het toegankelijk stellen van dit prachtig stukje natuur.

Na de Kaaihoeve gaat de wandeling verder via de landelijke Klikhoutestraat. Nadat de 4 km er weer bij is gekomen gaan de afstanden dan samen langs een rustig paadje, met opnieuw een mooi vergezicht, richting startzaal. Voor de 4 en 6 km zit de wandeling erop. De 21 km stappers kunnen na een rustpauze dan weer verder hun afstand afwerken.

Na de eerste splitsing gingen de 4, 9 14 nog wat verder door en gaan nu samen met de 21 km richting Gavere. Ter hoogte van Estaminet De Rotse gaat de 4 km zijn eigen weg. De 9, 14 en 21 km vervolgen hun weg langs mooie dreven en prachtige vergezichten. Vervolgens staat nog een prachtig stukje natuur op het programma. Ze krijgen nog een mooi wandelpad onder de voeten geschoven dat rond de Warandeput slingert. Ze naderen dan de Sportdreef, waar links het vernieuwde sportcomplex van de gemeente Gavere te zien is en naderen dan de rustpost. Deze is gelegen aan de hernieuwde Markt van Gavere die vorig jaar officieel werd geopend.

Na de batterijen opgeladen te hebben is er aan het einde van de markt terug een splitsing. De 14 en 21 km stappers maken dan een extra lus en gaan richting Gaverse Scheldemeersen, een stukje rustige natuur door velden en weilanden. In deze regio vond op 23 juli 1453 de Slag bij Gavere plaats, onderweg kan je via de infoborden nog wat kennis opdoen van het gebeuren. Wat verderop bereiken ze de fietsluwe Scheldedijk en komen dan via enkele straatjes terug aan in de rustpost aan de Markt van Gavere.

De 9, 14 en 21 km vertrekken dan samen voor de terugweg naar Dikkelvenne. In het begin langs enkele rustige straatjes, maar dan voor een groot deel door de velden en weilanden. Onderweg zie je de molen “De Ronne”. Van deze stellingmolen blijft vandaag nog enkel de stenen romp over. De molen werd in 1845 gebouwd, maar werd in 1996 gerenoveerd en kreeg een herbestemming als horecazaak. Verderop kan je in de verte de “Zilveren bol” van de luchtmachtbasis van Semmerzake zien. Daar werd het Belgische luchtruim en het militaire vliegverkeer in de gaten gehouden. Enkel de radar onder de bol blijft nog even actief, de rest verhuisde al naar Steenokkerzeel.

Het einde van de tocht is nabij, ter hoogte van het voetbalveld van Dikkelvenne slaan we nog linksaf en gaan nog door een mooi stukje groen om uiteindelijk aan  te komen in de school te Dikkelvenne, startplaats van deze organisatie.

Ik hoop dat ik jullie een beetje warm heb gemaakt om de wandelschoenen aan te trekken, maar zoals vorige edities wordt het weer een organisatie om de vingers van af te likken, alle omlopen met nog steeds de natuur en rust als rode draad.

Jij bent toch ook van de partij? Alvast bedankt voor je komst.

Gerard,
Omloopverantwoordelijke van dienst.


Florastappers Gent vzw - April 19, 2024
info