Welkom

Bestuur

Busreizen

Lidmaatschap

Clubkledij

4 Kunststeden

Foto-album

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

Floratochten 17 maart 2024

Zondag 17 maart starten onze jaarlijkse Floratochten opnieuw vanuit deVierdeZaal, Driebeekstraat 2 te Gentbrugge. De startzaal is gelegen aan de rand van de Gentbrugse Meersen en door het gebruik van een nieuwe rustpost locatie kon ik alle omlopen optimaal van dit natuurgebied laten proeven. Er is daardoor ook een ruimer assortiment van afstanden mogelijk, die allemaal door de Gentbrugse Meersen gaan. Voor deze editie wordt het centrum van Gentbrugge dus niet aangedaan. Volgende afstanden zijn mogelijk: 4 km (mindervaliden) - 4 km, 6 km, 9 km, 12 km, 17 km, 22 km, 27 km en 30 km.
Alle afstanden vertrekken samen naar en door het park van het Braemkasteel. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd door Hughe Braem en Isabelle van Halewijn. Het kasteel lag toen aan de Rietgracht, een belangrijke verdedigingsgordel rond de stad Gent. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige vorm. In het begin van de 20e eeuw was de familie Groverman de la Kethule eigenaar. In 1946 werd het kasteel aangekocht door de gemeente Gentbrugge. Het werd tot 1974 gebruikt als gemeentehuis en het park kreeg de naam van de laatste burgemeester Frans Toch. Het kasteel werd vanaf dan het toevluchtoord voor de Muziekacademie van Gentbrugge, na een naamsverandering in Academie voor muziek, woord en dans Emiel Hullebroeck vond in 2012 de Academie de Kunstbrug Gent er zijn onderkomen. Bij de aanleg van de E17 werd het park gehalveerd, maar het resterend stukje groen is zoals ik vermeldde, het begin voor alle afstanden.



Bij het verlaten van het park is er de eerste splitsing. De 4 en 6 km gaan direct richting Noordbos, de overige afstanden maken een ommetje om dan ook in het groene gedeelte na het Noordbos samen te komen met de 4 en 6 km. Het parcours gaat dan verder richting het Noordelijk deel van de Gentbrugse Meersen. In functie van de gekozen afstand wordt iets korter dan wel langer door de Meersen gestapt, maar uiteindelijk komen alle afstanden samen in de nieuwe rustpost aan.
Na al dan niet een natje of een droogje genuttigd te hebben gaat het parcours nu richting Zuidelijke Meersen. Alle afstanden betreden dit mooi stukje natuur, maar na een tijdje splitsen de 17, 22, 27 en 30 km en langere afstanden zich van de rest af en gaan richting Heusden.
Eenmaal over Heusden brug gaan de langere afstanden langs rustige wegels en straatjes naar de volgende rustpost in Heusden. Deze afstanden vertrekken van daaruit samen naar het Kollebloem park.


Dit was oorspronkelijk een vakantieverblijf van de socialistische mutualiteit. Hier vond je een speelpleinwerking, diverse kampeerfaciliteiten, een jeugdherberg en zoveel meer. Na verwerving door de gemeente werd het gehele domein ingericht als natuurzone en werd plechtig geopend op 26 mei 2013. Het is een mooi stukje groene zone. In het domein is een leibandverplichting maar aan de voorzijde is een hondenlosloopweide voorzien.
De 17, 22, 27 en 30 km stappers verlaten samen het domein en gaan verder langs rustige paden, straatjes en enkele goed weggestoken stukjes groen door het rustige en groene Heusden. Op een bepaald moment splitsen de 17 en 22 km-stappers zich van de 27 en 30 km wandelaars af om opnieuw naar de rustpost in Heusden te gaan. De 27 en 30 km zetten hun weg verder richting Damslootmeer. Na een groot stuk rond het meer gewandeld te hebben - je hebt daar een prachtig zicht over het meer en je wandelt er volop in het groen - komen de wandelaars in de volgende rustpost aan.
Deze is voorzien in het clubhuis van Zeilclub RBSC, die eigenaar is van het Damslootmeer. Dit meer is ontstaan bij de eerste ontzandingswerken voor de aanleg van de E17 in de jaren 60 en heeft een oppervlakte van ca. 24 ha. Zij stellen dit privéterrein die dag voor ons open. Van harte bedankt ervoor.

De 30 km stappers maken van hieruit een extra lus richting Destelbergen. Eénmaal over de brug van de E17 komen zij aan in het natuurreservaat “Damvallei” en gaan voor een groot gedeelte rond het Damvalleimeer.
Via de sportterreinen van Destelbergen komen ze dan in het Reinaertpark aan. Rond 1843 werd het park in Engelse landschapsstijl met een typische serpentinevijver aangelegd (een serpentinevijver is een vijver in landschappelijke stijl, waarvan de oevers in grote lijnen de curve van de 18de-eeuwse Britse schilder William Hogarth’s line of beauty volgen). Op 14 juni 1898 werd het domein openbaar verkocht en toegewezen aan Theophilius Libbrecht, burgemeester van Destelbergen van januari 1900 tot 1924. Rond 1914 werd in zijn opdracht het huidige kasteel gebouwd; het werd opgetrokken in de voor onze streken zeer zeldzame Franse Euvillesteen. Op 1 juli 1975 kocht de gemeente Destelbergen het domein aan. In het kasteel zijn nu de gemeentediensten ondergebracht met aansluitend het Reinaertpark. Het park heeft ca. 850 m wandelpaden en bevat meer dan 500 hoogstammige bomen.

Na het verlaten van het park en na enkele straten komen zijn dan terug aan in de rustpost aan het Damslootmeer.
Van daaruit gaan de 30 km en 27 km stappers langs het vele groen in Heusden en via rustige paadjes opnieuw naar de rustpost te Heusden. Ze vervoegen dan de 22 en 17 km wandelaars en vervolgen hun weg verder richting Heusdenbrug, die ze opnieuw oversteken om terug in een nog niet bewandeld stuk van de Zuidelijke Gentbrugse Meersen aan te komen. Na een gedeelte van dit natuurgebied bewandeld te hebben, komen ze samen met de overige kortere afstanden. Het einde van de tocht is nabij en alle afstanden begeven zich door het laatste stukje van de Gentbrugse Meersen naar het eindpunt van deze Floratochten. Vooraleer de aankomst te bereiken wordt echter nog het Rattendaelepark binnengestapt.
Vele jaren geleden was dit een kasteeldomein, waarvan de achthoekige traptoren het enige vervallen restant is van het kasteel. In de volksmond spreekt men hier van kasteel Vilain. Tot vandaag heeft dit park, nog steeds omgeven door een gedeelte van een oude omwalling, bijgenaamd de “Paardewal”,  zich ontwikkeld tot een bos. Bij het buitenkomen van dit bos is het nog een paar honderd meter tot het einde.



Zoals ik in het begin van dit artikel reeds zei heb ik voor deze editie de mogelijkheid gehad om de Gentbrugse Meersen optimaal aan bod te laten komen. Alle afstanden kunnen dit jaar genieten van dit prachtig stukje natuur aan de rand van Gent. Ik wil dan ook niet nalaten mijn dank te betuigen aan  Korfbalclub Neerlandia die hun lokaal ter beschikking stelde als nieuwe rustpost van onze Floratochten, waardoor dit alles mogelijk is.
Noteer alvast deze datum in jullie agenda.


Voor diegenen die nog niet te gast waren bij ons, wordt het zeker een grote ontdekking alsook een aangename en groene verrassing. Zij die reeds deelnamen kunnen dit zeker bevestigen.
Alvast bedankt voor jullie komst.
Omloop verantwoordelijke van dienst,
Gerard

 


Florastappers Gent vzw - January 26, 2024
info