Welkom

Bestuur

Organisaties

Uitslagen

Clubs bij ons

Busreizen

Lidmaatschap

Wat bij ongeval?

Clubkledij

Vierkunststeden

Foto-album

Last minutes

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

Stropkestocht te Sint-Denijs-Westrem.

Dit jaar gaat onze Stropkestocht door op donderdag 18 augustus. Zoals de laatste editie in 2019 vertrekken we vanuit Zaal Gildenhuis, Loofblommestraat 10, te Sint-Denijs-Westrem. Er is keuze uit 5 -7 -13 en 21 km. Starten kan tussen 7.30 uur en 15 uur, aankomen vóór 18.00 uur. Het is reeds de 13de editie van deze organisatie en ik verheug me opnieuw om jullie de prachtige natuur aan de rand van Gent in de verschillende omlopen te kunnen aanbieden.

Reeds van bij de start is er een eerste splitsing. De 13 en 21 km gaan richting Gemeenteplein voor een lus van 6 km. Voor de 5 km die eveneens richting gemeenteplein gaan is er geen rustpost voorzien. De 7 km mét rustpost komt verder aan bod.

 

ok

Het vierkante plein werd tussen 1895 en 1899 in het centrum van Sint-Denijs-Westrem aangelegd. We verlaten het plein langs de Adelaarsstraat, richting Kortrijkse Steenweg. Vermits we deze drukke steenweg zo veel mogelijk willen vermijden, gaan we door de rustige, groene en autoluwe Wallekensstraat en komen zo een eind verder aan de Kortrijkse Steenweg aan. Deze dwarsen we op een veilige oversteekplaats en komen meteen in “het portaal Grand Noble”. Van daaruit zullen we het gebied gedurende een 2,5 km verkennen.

De boskern “Grand Noble” is één van de vijf elementen die het Parkbosproject omvat. Het is genoemd naar het gelijknamig kasteel “Grand Noble”, dat midden in het gebied ligt. In november 2011 werd een erfpachtovereenkomst afgesloten voor de gronden rond het privédomein Grand Noble. De eigenaars van het private kasteel Grand Noble en het bijhorende private kasteelpark stellen 58 hectare landbouwgrond rond hun domein voor 99 jaar ter beschikking aan de Vlaamse overheid via een erfpacht.

 

In 2012 kon ik dit prachtig stukje natuur voor het eerst in de omloop verwerken. Toen lagen de stukken landbouwgrond er nog vrij kaal bij en waren de paden rudimentair. Ondertussen werden nieuwe paden en aangepaste infrastructuur aangelegd en krijgt de nieuwe bebossing het verwachte uitzicht; afwisselend met de reeds oudere bossen is het een uniek wandelparadijs geworden.

Na het dwarsen van de Rosdamstraat, bewandelen we een 800 m lang knuppelpad. Na genoten te hebben van deze groenpool, steken we opnieuw de steenweg over om langs rustige straten en paadjes via het gemeenteplein terug in de startzaal aan te komen, die voor de 13 en 20 km stappers tevens de eerste rustpost is. Voor diegenen die de 5 km zonder tussenstop kozen is dit het eindpunt.

 

Zoals ik reeds zei is er vanaf de start een splitsing, de 13 en 20 km stappers volgen nu samen met de 7 km wandelaars gezamenlijk het traject richting Afsnee, de volgende rustpost. We gaan door de mooie Pastorijdreef en zien voor ons de Sint-Denijskerk en het kerkhof met de omringende muur. De Sint-Denijskerk werd uitgebreid in de 17de eeuw en weer afgebroken in 1845. Toen werd ze vervangen door de huidige kerk in neogotische stijl. Rechtover de kerk bevindt zich het statige Pastorijgebouw. Door rustige woonwijken met veel groen en een eerste bosje zetten we onze tocht verder. We volgen de weg evenwijdig met de spoorweg en slaan dan links af en betreden het parkbos van het Sint-Camillusinstituut. Reeds enkele jaren bekwam ik toestemming om dit mooi stukje verscholen bos in de omlopen op te nemen en ook dit jaar wil ik jullie dit mooie en rustige stukje natuur met gigantische bomen en een prachtig kasteel niet onthouden. Dit is het voormalig kasteel “Hamelinck”, ook bekend onder de naam “Kasteel Delbecque” en later eigendom van de familie de Ghellinck. Sinds 1936 is het Sint-Camillusinstituut er opgericht.

 

ok

We verlaten dit parkbos en begaan een klein stukje van de hoofdweg. We slaan dan een verharde weg richting Leie in, die we voor een stukje volgen. Kort daarop bereiken we de rustpost te Afsnee. Deze is gevestigd in het vroegere schooltje dat nu dienst doet als cultureel centrum. Recht tegenover deze rustpost bevindt zich de romaanse Sint-Jan-Baptistkerk uit de 12de eeuw. Een monument op het kleine kerkhof voor de kerk herinnert ons aan de oorlogsslachtoffers van de eerste Wereldoorlog (1914-1918). Tussenin is er het veerpont dat wandelaars en fietsers tijdens de zomermaanden naar de overzijde van de Leie brengt. Na al dan niet gerust, gegeten of gedronken te hebben scheiden de wegen van 21 km stappers en de 13 en 7 km stappers zich opnieuw.

De eersten (21 km) maken een extra lus en gaan door de velden richting Leie, steken die over via een voetgangersbrug onder de E40 en komen dan een tweede natuurgebied binnen. De wandelaars volgen er een smalle weg langs de zeer kronkelige Leie die zich door het groene landschap slingert en het natuurgebied Keuzemeersen omsluit, met aan weerzijden mooie vergezichten, enkel verstoord door het ritselen van de bladeren en het kabbelende water. De Keuzemeersen is een prachtig natuurgebied op grondgebied Baarle-Drongen. Het omvat ’s winters natte graslanden die nu nog maar zelden overstromen. Een opvallend verschil met de meersen rond Gent is de aanwezigheid van heel wat houtkanten en knotwilgenrijen. De laagst gelegen percelen liggen centraal in het gebied en zijn over de gehele lengte van de Leie gescheiden door een oude oeverwal. Na dit prachtig en rustige stukje natuurgebied bereiken we opnieuw de Leie. Deze steken we dan terug over aan de brug onder de E40. Vandaar gaat het langs veldwegels en straatjes, deels onverhard en deels verhard, amper de naam straat waardig, tot de rustpost te Afsnee.

Vanuit de rustpost zetten alle afstanden de tocht verder naar het einde toe. We gaan over de brug van de E40 en bewandelen de meer landelijke regionen van Sint-Denijs-Westrem.. Langs de Kleine Duddemgemstraat, waarin we nog een ommetje maken in een nieuw opengesteld natuurgebiedje en de Borluutstraat, bereiken we dan weer de startzaal, nu eindpunt van deze wandeling.

Ik hoop dat ik jullie via dit artikel warm heb gemaakt om de stapschoenen aan te trekken en zeker bij ons langs te komen op 18 augustus. Je zal versteld staan van de vele groenpartijen aan de rand van Gent.

Tot dan?

Gerard DV,
Omloopverantwoordelijke


Florastappers Gent vzw - June 26, 2022
info